Menu

TILBURG winkelfabriek AaBe

TILBURG

Winkelfabriek AaBe

TILBURG

Winkelfabriek AaBe

TILBURG

Winkelfabriek AaBe

TILBURG

Winkelfabriek AaBe

TILBURG

Winkelfabriek AaBe

 

Winkelfabriek AaBe

een nieuw toegankelijk stadsfragment 

…het behoud van een van de laatste stukjes textielhistorie

situatie
situatie voor restauratie

opgetild begane grondniveau

kelder

eerste verdieping

gevels

Winkelfabriek AaBe in Tilburg

 

Een nieuw ontgonnen stadsfragment wordt warme deken voor de wijk.

De AaBe Wollenstoffen en Wollendekenfabrieken NV aan de Hoevenseweg in Tilburg is sinds de jaren dertig een baken in het groeiende stedelijke landschap en als merk een begrip in Tilburg en verre omgeving. De fabriek en de textielstad zijn fysiek en maatschappelijk nauw verweven.

De fabriek is niet meer, wat rest zijn vervallen gebouwen die deels op de rijksmonumentenlijst staan. Bouwinvest heeft het initiatief genomen om het fabriekscomplex te transformeren tot een winkelcentrum voor woninginrichting en vrije tijd. Dit nieuwe winkelcentrum zal in volle omvang bijna 40.000 m2 groot worden. Het ontwerp geeft de mogelijkheden voor deze transformatie aan, met behoud van het karakter van de fabriek.

De ruggengraat van de fabriek is een 300 meter lange interne fabriekstraat die door de jaren heen steeds nieuwe uitbreidingen heeft gebonden aan het totaal. De fabriekstraat is het structurerende element dat de samenhang garandeert en zal worden hergebruikt als winkelstraat en open zichtlijn. Bestaande uitbreidingen kunnen binnen dit ‘schema’ worden ingewisseld voor nieuwe. De fabriekstraat is de as van de machine AaBé. Grote gebouwvolumes zijn aan de fabrieksstraat gekoppeld en vormen samen de contouren van het fabriekscomplex. Kleine volumes staan als objecten met een specifieke schaal, gebruik en uitstraling in en aan de open binnenhoven. Deze samenhang van grote en kleine hallen vormt de basis van het ruimtelijk en functionele concept. In de nieuwe samenhang zal er een nieuw evenwicht ontstaan tussen (cultuur)historische tijdgebonden bouwstijl en nieuwe elementen met een eigentijdse architectuur.

Het AaBé-complex is enerzijds op te vatten als een mega-gebouw met een eigen naam, faam en uitstraling. Anderzijds is het complex te beschouwen als een stuk stad met straten, pleintjes en gebouwen met eigen entrees en eigen architectonische expressie. Een viertal hoven die als ‘contravolumes’  eveneens aan de fabriekstraat gekoppeld zijn, bieden openheid, daglicht en openbare buitenruimte. Door de hoven ontstaan dwarsrelaties met de omliggende buurten en is het immense complex doorwaadbaar geworden. Ook de verticale relatie met de halfverdiepte parkeerkelders vindt op deze knooppunten plaats.

Dankzij onder andere hergebruik van een groot deel van de bestaande gebouwen, inzet van de sheddaken voor zonnecellen en natuurlijk daglicht en toekomstige koppeling van de te genereren energieproductie met het aangrenzende Fabriekskwartier in het ontwikkelingsplan Piushaven, is een zeer duurzaam en contextbewust plan gecreëerd.

 

40.000 m2 winkelruimte:  twee supermarkten, diverse restaurants, grootschalige detailhandel met showrooms.
950 parkeerplaatsen op maaiveld en in kelder

 

een co-creatie van:

Sander Smit  Projectarchitect

team vhp  Sven Spierings, Barbara Meijer, Michael Waterdrinker, Bani (Banafsheh) Nejad, Carolien Poot, Pedro Pinto de sa Borges, André Barbosa
restauratiearchitect Maarten Fritz (architectenbureau Fritz)
signing  Dirry de Bruin 
buitenruimteontwerp Pascal Zuiderwijk 

opdrachtgever Bouwinvest
constructieadvies Berkhout-Tros
installatieadvies IOC

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!