Menu

ROTTERDAM Zuidplein +

ROTTERDAM

Zuidplein+

ROTTERDAM

Zuidplein+

ROTTERDAM

Zuidplein+

 

Zuidplein+ Rotterdam

geswitchte sandwich 

…een omgekeerde stapeling van functies verbindt maaiveld en winkels…

 

 

situatie

klik door de verdiepingen

begane grond

eerste verdieping

tweede verdieping

derde verdiepingen

torens

klik door fasering

fasering

fasering

fasering

fasering

fasering

fasering

fasering

Zuidplein+  Rotterdam

 

Sandwich geswitcht

De laatste tien jaar is het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein iedere vijf jaar twee plaatsen gezakt in de hitlijst van succesvolle “Shoppingmalls” van Zuid-Holland. Om deze trend te keren bestuderen we een strategie om het Zuidplein structureel te verbeteren, aantrekkelijker te maken, beter te verbinden met haar omgeving en nieuwe ruimte voor ontwikkeling te bieden.

De directe aanleiding hiervoor is de verouderde voorraad kantoren die het winkelcentrum afzoomt aan de zijde van de stedelijke invalsroute Vaanweg. Voor de twee meest verouderde gebouwen –in bezit van de opdrachtgever- is een haalbaarheidsstudie verricht. Daarin zijn de genoemde ambities verwerkt in een concreet voorstel voor intensieve verdichting van de locatie.

Deze ambities sluiten aan op de ambitieuze plannen in de directe omgeving van het Zuidplein: grootschalige leisure, educatie, medische voorzieningen en woningen. We stellen voor het Zuidplein aan de Zuiderparkzijde te voorzien van een nieuwe entree voor voetgangers. Dit doen we door het winkelcentrum, dat nu volledig op +5 meter boven maaiveld ligt, naar beneden te halen. Daarmee leveren we een bijdrage aan de gemeentelijke ambitie om van de verkeersader een stadboulevard te maken.

Het parkeren dat onder het winkelcentrum op maaiveld gebeurt, wordt ingepakt en op de locatie boven het winkel-programma geplaatst. Daar bovenop bevinden zich in lagen het kantoor en woonprogramma. Dit wordt geperforeerd met royale cilindrische patio’s waarin het verticale transport plaatsvindt en waardoor licht diep in het gebouw doordringt. Het volledige programma wordt rondom deze patio’s georganiseerd. Deze groeien boven- op het gebouw uit tot twee ronde (woon)torens met uitzicht op het Zuiderpark.

Het interieur van het winkelcentrum wordt exterieur van de torens, als het klimmende oog van een storm. Deze strategie kan vervolgens op het hele winkelcentrum worden toegepast.

5000 m2 winkels, kantoren,
120 appartementen, ca 400 extra parkeerplaatsen

 

een co-creatie van:

Sander Smit  architect-stedenbouwkundige

team vhp  Florian Boer, Pedro Pinto de sà Borges, Jens Jorritsma e.a.
opdrachtgever  Burgfonds & Lips Capital group

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!