Menu

NIEUWEGEIN Blokhoeve

NIEUWEGEIN

Blokhoeve en Galecopperzoom

NIEUWEGEIN

Blokhoeve en Galecopperzoom

 

Blokhoeve Nieuwegein

duurzame mixed-use enclave

de kracht van de beperkingen maakt extra kwaliteiten mogelijk

 

 

 

 

stedenbouwkundig plan Blokhoeve - - Blokhoeve realisatie fase II: het Eiland

CONCEPT

Blokhoeve Nieuwegein

 

Stedenbouwkundig plan

De locatie Blokhoeve aan de noordzijde van Nieuwegein wordt omringd door infrastructuur. Deze infrastructuur geeft de wijk een uitstekende bereikbaarheid maar zorgt ook voor een geisoleerd karakter. Om Blokhoeve niet in te sluiten, zijn naar alle kanten verbindingen en doorkijkjes gemaakt. In de buurt van de tram- en bushaltes aan de randen van de wijk is de bebouwingsdichtheid groter en daardoor kan het midden van de wijk juist opener en groener worden. De vrij te houden zones voor boven- en ondergrondse infrastructuur zijn ingezet als structurerende groen en waterzones  (een zelfreinigend ecosysteem).

Het Noorddeel (De Lamellen) wordt gekenmerkt door in het groen gelegen bebouwing. Op het voormalige golfterrein worden 345 woningen gebouwd. Het gaat voor het merendeel om eengezinswoningen, maar er komen ook appartementen voor. Alle woningen hebben op de zon gerich- te tuinen, terrassen of erkers. 

Het Middendeel (Het Eiland) vormt een oase van rust in de wijk. Het gebied is omgeven door water en rietlanden. De paden bieden volop gelegenheid tot wandelen of joggen en leiden via de huidige atletiekbaan annex skeelerbaan naar het hart van het Eiland, waar een buurtpark wordt aangelegd met voorzieningencentrum en school. Het grootste deel van het eiland wordt ingenomen door een villapark. Op de kop van het eiland komt een kantoortoren van tien verdiepingen.

In het Zuidelijk deel (`t Blok) worden bestaande instellingen uitgebreid en komt er meer ruimte voor vrijetijdsbesteding. Behalve kantoren en cursuscentra, komen in ‘t Blok ook ongeveer 250 woningen. Dit zijn merendeel appartementen aan de singel, met uitzicht op het Eiland en het buurtpark. Aan de zuidkant komt een groot veld waar geparkeerd kan worden onder een bomendak ten behoeve van de evenementen- en cursusvoorzieningen.

Masterplan, Stedenbouwkundig plan en duurzaamheidsvisie

 

een co-creatie van:

Sander Smit  Stedenbouwkundige

team vhp  Yolanda Boekhoudt, Frans Marks, Ronald van Bommel
opdrachtgever  Gemeente Nieuwegein, AM wonen
uitwerking inrichtingsplan  gemeente Nieuwegein

fotografie  google streetview, bing maps, M van Leeuwen

Wijkcentrum op het Eiland

Brede School

senioren appartementen

Galecopperzoom: inrichtingsplan voor de verplaatste sportvelden

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!