Menu

LEIDEN Stad-Huis

LEIDEN

Stad-Huis

LEIDEN

Stad-Huis

LEIDEN

Stad-Huis

 

STAD-HUIS LEIDEN
1e PRIJS  PRIJSVRAAG 071 NIEUWE PARELS 

een Huis op schaal van de Stad

 

 

 

 

 

±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_SITUATIEschaalloos
Google_Locatie_ZWW
±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_231118_OH4_1920x960WEB

UIT HET JURYRAPPORT:
“Het ontwerp van Sander Smit past in de omgeving, met een duidelijke relatie tot het stadhuis, maar het is ook zonder meer een eigenwijs en eigenzinnig gebouw en daardoor een echt pareltje. In een binnenstad die al vol parels staat is het moeilijk nog nieuwe parels toe te voegen. Sander Smit bewijst dat het kan, en dat is knap. ‘Stad Huis’ heeft een eigentijdse uitstraling, kent prachtig materiaalgebruik, heeft een spannende daktuin en de windmolen in de nok is natuurlijk ook een uitstekende vondst.” (Juryvoorzitter Hilde Blank) 
link naar artikel uit ‘de Architect’

±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_111118_OH1_1920x960WEB
±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_111118_OH2_960x960WEB

071 NIEUWE PARELS

PAREL 44 KAPELSTRAAT

Stichting Archiscienza en RAP Leiden hebben in nauw overleg met de gemeente Leiden 71 binnenstedelijke locaties aangewezen voor toevoeging van woningbouw en kunst. In de prijsvraag 071 Nieuwe Parels zijn de ruimtelijke, architectonische en programmatische kansen van deze locaties onderzocht. Dit ontwerp heeft uit 93 inzendingen de EERSTE PRIJS behaald en betreft locatie ‘Parel 44’ aan de Kapelstraat, waar een bestaande poort en openbaar toiletgebouw gehandhaafd moeten blijven.
ACCU architecten stelt voor om de vrije tussenruimte maximaal te verdichten met broodnodige woningen zonder de buren te hinderen. 

 

 

 

STAD-HUIS 

STAD-HUIS: EEN HUIS OP SCHAAL VAN DE STAD  

Als maat voor de inpassing is de contour van het aangrenzende Stadhuis gebruikt. De schaal van het brede Stadhuis transfomeert in een slank en rank Stad-HuisIn de lange zichtlijnen valt het imposante nieuwe woongebouw weg in het silhouet van de bestaande stad, maar op bepaalde standpunten manifesteert het Stad-Huis zich als een semi-vrijstaande woontoren op een voetstuk, het bestaande Toiletgebouwtje.
In het Stad-Huis zijn appartementen voor starters gemengd met het hogere segment. Dankzij de lift zijn de 2 en 3-kamer appartementen ook geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Boven op de appartementen is ruimte voor een ‘vrijstaande’ stadswoning in 4 lagen met een (dak)tuin die tevens dienst doet als waterberging.
Het Stad-Huis wordt voorzien van warmte uit eigen Leidse bodem, een solar-dak van 36 m2 en een windturbine op de nok, de ‘schoorsteen’ die (energie) oplevert in plaats van uitstoot.

±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_111118_OH3_960x960WEB
±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_111118_plattegronden1920x960WEB
OHgoogle_onthoekt_960x960

CPO 

COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP  

Door particulier geld, constructief burenoverleg en restlocaties vrijwel om niet in te zetten hopen de initiatiefnemers de huidige woningnood via micro-inbreiding te keren. De gevonden ruimte in de bestaande stad kan via individueel of collectief particulier opdrachtgeverschap betaalbaar worden ontwikkeld voor eigen bewoning.
Heb jij interesse, geld of een groep kandidaten, neem dan contact op met ACCU architecten.

±LEIDSEPARELS_Kavel044Kapelstraat_111118_VV2_1920x960web

Sander Smit
 
 Projectarchitect
opdrachtgever:
Parelvisser
in samenwerking met 
Stichting Archiscienza, RAP Leiden, Gemeente Leiden
met dank aan:  
Hendrik Jan van der Klip voor de sketchup-modellen van de omgeving

 

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!